TROOP CARRIER

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

IX Troop Carrier Command´s opgave under Operation "NEPTUNE"" var, at flyve de to amrikanske luftbårne divisioner, 82nd og 101st fra baser i England til Contentin halvøen i Normandiet, natten mellem den 5. og 6. juni juni 1944, samt flyve forstærkninger og materiel til Normandiet i de følgende dage. Opgaven var tildelt 50th, 52nd and 53rd Troop Carrier Wing under IX Troop Carrier Command.

 

Flyne der blev brugt til denne opgave var en Douglas C-47 Skytrain, samt to typer af svævefly, den amerikansk producerede Waco CG-4A og den engelsk producerede Horsa Glider.

 

De forskellige Troop Carrier Groups under Troup Carrier Command var placeret på flybaser rundt omkring i England, hvorfra de skulle lette - ud fra en nøje tilrettelagt tidsplan.

 

Fra deres udgangspositioner og til de nåde den engelske sydkyst fulgte flyene fastlagte ruter, når flyene var nået frem til samligspunktet med kodenavnet "ELKO" ved Portland Bill, syd for Weymouth ændrede de kurs mod syd-vest, flyvehøjden er nu 1640 ft (ca. 500 meter). Præcis fire minutter efter man havde passeret den engelske sydkyst, blev operation "FLASHBURN" iværksat, som i sin enkelthed bestod i, at al navigations- og indvendig lys i flyene slukkes. Eneste lys på flyet er nu en lille svag orange navigationslampe over cockpitet.

 

Den sydvestlige kurs blev holdt de følgende 93 kilometer, indtil man når næste samlingspunkt med kodeordet "HOBOKEN", som var et allieret skib af samme navn som lå for anker nordvest for øen Guernsey. I det øjeblik flyene havde paseret Hoboken, blev kursen ændret til syd-øst, det orange navigationslys blev sat til laveste niveau og flyvehøjden ændret til 1150 ft (ca. 350 meter), den franske kyst passeres to steder, med kodeordet "MULESHOE" for 101st Airborne og "PEORIA" for 82nd Airborne - den sidste del af indflyvningen er nu igang, om mindre end 15 minutter er der "Green Light" for de ombordværende faldskærmsoldater som springer ud fra en højde, som typisk var på ca. 300 ft. (90 meter).

IX Troop Carrier Command

Soldater fra 1/505PIR, 82nd Airborne Division på vej ombord på C-47 fly fra 43rd og 309th Troop Carrier Squadron, 315th Troop Carrier Group - Shanhoe flybasen den 5. juni 1944

Operation Neptune, 5-6 Juni 1944

Kort over de nøje fastlagte flyruter fra de forskellige baser i England og frem til dropzonerne i Normandiet.

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015