Basis Uniform (Enlisted Men)

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

Basis Uniform (Enlisted Men)

 

Denne uniform kræver følgende:

 

 • Garrison Cap OD (Olive Drab) 1.
 • Necktei, Cotton (Khaki) 2.
 • Shirt, Wool (Olive Drab) 3.
 • Undershirt, sleeveles, cotton 4.
 • Jacket*, Field M-1941 5.
 • Shoulder Patch* 6.
 • Drawers, Shorts cotton OD (Olive Drab) 7.
 • Belt, M1937 8.
 • Trousers, Wool 9.
 • Leggins*, Canvas "Gaitors" M-1938 10.
 • Socks, Wool OD (Olive Drab) 11.
 • Service Shoes*, Reverse Upper, Composition Sole 12.

 

* = ændring/tilføjelse i forhold til Class A uniformen

 

 

Billedet er venligst udlånt, af vore engelske venner fra:

 

1st Infantry Division Reenactment Group

 

Besøg deres hjemmeside på: www.1stinfantrydivision.co.uk

Basis Uniform (Enlisted Men) i enkeltdele:

1. Garrison Cap OD (Olive Drab) Enlisted Personel

Standard skråhuen i den amerikanske hær, ofte kaldet Overseas Cap (efter forgængeren fra 1. verdenskrig), huen er produceret i olivengrøn bomuld. "Early War" huen havde et læg i toppen, det var denne type der oftest sås blandt fodfolket/infanteriet under D-Dag. "Late War" versionen fik et lidt andet design, den var nærmest firkantet skåret på toppen.

Skråhuen var forsynet med en såkaldt "piping" (en snor) som var syet langs kanten af huen og som varierede i farve alt efter hvilken enhed man gjorde tjeneste i.

2. Cotton Necktie, Khaki

I forbindelse med implementeringen af "open neck service coat" (Class A jakken) i den amerikanske hær i 1940, skulle der også implementeres et slips, det første slips som blev udleveret til den menige soldat var i en sort farve (Black mohair), i 1942 blev dette slips erstattet af et slips i den traditionelle olivengrønne farve, i starten af 1943 blev det olivengrønne slips erstattet af det sandfarvede slips.

Nederst på denne side findes en vejledning fra Soldiers Handbook i "How to tie a Regular Knot".

3. Shirt, Wool OD (Olive Drab)

Ligesom med uldbukserne, fik hver G.I udleveret 2 uldskjorter. Skjorten fandtes i to versioner - en "regular" og en "special", forskellen på de to modeller var, at "special" udgaven var forsynet med en såkaldt gas flap bag knapperne på brystet, som skulle beskytte mod giftgas, desuden var skjorten forsynet med knapper på indersiden af kraven, som var beregnet til påsætning af en gashætte. Mange soldater valgte dog og fjerne gas flapperne, så skjorten ikke fyldte så meget under uniformen men også for at skjorten skulle fylde mindre i "bagagen", selvom dette kun havde en ringe effekt.

4. Undershirt, sleeveless (summer) Cotton

Ligesom med underbukserne, så blev hver G.I forsynet med 4 undertrøjer, undertrøjen var ligesom underbukserne i starten af krigen hvide, men blev på grund af den manglende "camouflage" hurtigt udskiftet med den velkendte olivengrønne farve. Både undertrøje og underbukser kan købes i virkelig gode kvaliteter som reproduktioner hos en del forhandlere.

5. Jacket, Field M-1941*

Denne jakke var afløseren for Service Coat´en som oprindelig var tiltænkt som standard infanteri jakken. Jakken blev hurtig utrolig populær blandt de menige soldater, til trods for at den var for varm om sommeren og for kold om vinteren. Jakken blev senere afløst af en modificeret udgave, nemlig M1943 modellen. Til trods for afløseren, var M1941 modellen produceret og indkøbt i så store mængder, at den blev brugt til midten af 1945. Den menige soldat gik ikke særlig meget op i modelbetegnelserne, den blev af dem blot kaldt "Field Jacket".

6. Shoulder Patch*

Skuldermærket indikerer den enhed man tilhører, som en hovedregel skal skuldermærket altid på sys en 1/2 tomme (ca. 1,2 cm) fra skuldersyningen. Det var ikke et krav, at skuldermærket var påsat på "overcoat" og skjorte, dog valgte en del soldater og gøre brug skuldermærket på meget af deres overtøj.

7. Drawers, Cotton Shorts OD

Der blev udleveret 5 par underbukser til hver soldat, i starten af krigen var de hvide men efterhånden som der brug for camouflering af alt (også det på tørresnoren) blev de løbende udskiftet med olivengrønne farve. Der findes reproduktioner i virkelig god kvalitet hos en del forhandlere.

8. Belt, M-1937

Der blev udleveret 1 bælte til hver soldat, bæltet som er 1.1/4" bredt og med en "Closed Face Buckle" bruges stadig den dag i dag af den amerikanske hær.

9. Wool Trousers

Hver soldat blev udstyret med 2 par uldbukser, den mere præcise betegnelse for disse bukser var "18-ounce serge trousers", bukserne havde to side stiklommer samt en lille ur-lomme foran på højre side, desuden var der to baglommer.

Bukserne var ikke lavet i samme kraftige stof som Service Coat´en og var desuden i en noget lysere nuance, de fik pga. den lyse nuance betegnelsen "mustard".

10. Leggins, Canvas "Gaitors" M-1938*

Leggins blev udleveret til alle soldater, de var lavet af canvas materiale - og var mildest talt upopulære blandt de menige soldater, da det tog forholdsvis lang tid og tage dem på. De blev monteret "over" skoen/støvlen og holdt på plads af en strop som gik under foden. De kunne fås i fire forskellige størrelser (fås stadig i samme størrelser).

 

Nederst på siden er en monteringsvejledning til Leggins

 

11. Socks, Wool OD

Der var to typer af strømper til fodfolket "infantryman" i den amerikanske hær, uld og bomuld. Hver soldat blev udstyret med 3 par af hver. Der kan købes reproduktioner i en rimelig god kvalitet hos forskellige forhandlere.

12. Service Shoe, Reverse Upper, Composition Sole*

Denne støvle var meget identisk med Service Shoe (Type II) dog var læderet i en ru overflade. Sålen var ligesom på Service Shoe lavet af gummi og saftet var i ankelhøjde. Service Shoe vil sagtens kunne bruges som alternativ.

 

 

 

 

 

 

* = ændring/tilføjelse i forhold til Class A uniformen.

Brugsanvisning i korrekt anvendelse af M-1938 Leggings (Gamacher)

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015