Class A Uniform

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

Class "A" Uniform (Service Uniform, Enlisted Men)

 

Denne uniform kræver følgende:

 

 • Garrison Cap OD (Olie Drab) 1.
 • Necktei, Cotton (Khaki) 2.
 • Shirt, Wool (Olive Drab) 3.
 • Undershirt, sleeveles, cotton 4.
 • Coat, Wool OD "Service Coat" 5.
 • Drawers, Shorts cotton OD (Olive Drab) 6.
 • Belt, M1937 7.
 • Trousers, Wool 8.
 • Socks, Wool OD (Olive Drab) 9.
 • Service Shoes, Composistion Sole (Type II) 10.
 • Overcoat, Wool "Melton" OD (Olive Drab) - ikke vist på foto

 

 

 

Billedet er venligst udlånt, af vore engelske venner fra:

 

1st Infantry Division Reenactment Group

 

Besøg deres hjemmeside på: www.1stinfantrydivision.co.uk

 

 

Class "A" Uniformen i enkeltdele:

1. Garrison Cap OD (Olive Drab) Enlisted Personel

Standard skråhuen i den amerikanske hær, ofte kaldet Overseas Cap (efter forgængeren fra 1. verdenskrig), huen er produceret i olivengrøn bomuld. "Early War" huen havde et læg i toppen, det var denne type der oftest sås blandt fodfolket/infanteriet under D-Dag. "Late War" versionen fik et lidt andet design, den var nærmest firkantet skåret på toppen.

Skråhuen var forsynet med en såkaldt "piping" (en snor) som var syet langs kanten af huen og som varierede i farve alt efter hvilken enhed man gjorde tjeneste i. Læs mere om de forskellige farver under "Rang og Ordner"

 

2. Cotton Necktie, Khaki

I forbindelse med implementeringen af "open neck service coat" (Class A jakken) i den amerikanske hær i 1940, skulle der også implementeres et slips, det første slips som blev udleveret til den menige soldat var i en sort farve (Black mohair), i 1942 blev dette slips erstattet af et slips i den traditionelle olivengrønne farve, i starten af 1943 blev det olivengrønne slips erstattet af det sandfarvede slips.

Nederst på denne side findes en vejledning fra Soldiers Handbook i "How to tie a Regular Knot"

3. Shirt, Wool OD (Olive Drab)

Ligesom med uldbukserne, fik hver G.I udleveret 2 uldskjorter. Skjorten fandtes i to versioner - en "regular" og en "special", forskellen på de to modeller var, at "special" udgaven var forsynet med en såkaldt gas flap bag knapperne på brystet, som skulle beskytte mod giftgas, desuden var skjorten forsynet med knapper på indersiden af kraven, som var beregnet til påsætning af en gashætte. Mange soldater valgte dog og fjerne gas flapperne, så skjorten ikke fyldte så meget under uniformen men også for at skjorten skulle fylde mindre i "bagagen", selvom dette kun havde en ringe effekt.

4. Undershirt, sleeveless (summer) Cotton

Ligesom med underbukserne, så blev hver G.I forsynet med 4 undertrøjer, undertrøjen var ligesom underbukserne i starten af krigen hvide, men blev på grund af den manglende "camouflage" hurtigt udskiftet med den velkendte olivengrønne farve. Både undertrøje og underbukser kan købes i virkelig gode kvaliteter som reproduktioner hos en del forhandlere.

5. Coat, Wool OD "Service Coat"

Denne jakke blev designet, udviklet og godkendt i 1939, og i 1940 blev den indkøbt i stor stil til den amerikanske hær, den var oprindelig tiltænkt som en "all purpose 18-ounce service jacket" - men andre ord en universel/multi anvendelig jakke som også skulle bruges i felten. Den mindede i form og udførsel meget om dens forgænger, som blev introduceret i den amerikanske hær i 1926.

Service Coat´en var dog alt andet end funktionel og i 1941 påbegyndte man udviklingen af en let og mere funktionel jakke som skulle bruges i felten, den nye jakke fik navnet M1941 Field Jacket og blev i stor stil udleveret til hæren. Service Coat´en forblev dog i tjeneste, og blev efter introduktionen af 1941 Service Jacket til den officielle udgangsuniform.

6. Drawers, Cotton Shorts OD

Der blev udleveret 5 par underbukser til hver soldat, i starten af krigen var de hvide men efterhånden som der brug for camouflering af alt (også det på tørresnoren) blev de løbende udskiftet med olivengrønne farve. Der findes reproduktioner i virkelig god kvalitet hos en del forhandlere.

7. Belt, M1937

Der blev udleveret 1 bælte til hver soldat, bæltet som er 1.1/4" bredt og med en "Closed Face Buckle" bruges stadig den dag i dag af den amerikanske hær.

8. Wool Trousers

Hver soldat blev udstyret med 2 par uldbukser, den mere præcise betegnelse for disse bukser var "18-ounce serge trousers", bukserne havde to side stiklommer samt en lille ur-lomme foran på højre side, desuden var der to baglommer.

Bukserne var ikke lavet i samme kraftige stof som Service Coat´en og var desuden i en noget lysere nuance, de fik pga. den lyse nuance betegnelsen "mustard".

9. Socks, Wool OD

Der var to typer af strømper til fodfolket "infantryman" i den amerikanske hær, uld og bomuld. Hver soldat blev udstyret med 3 par af hver. Der kan købes reproduktioner i en rimelig god kvalitet hos forskellige forhandlere.

 

10. Service Shoe, Composition Sole (Type II)

De første modeller af Service Shoe (Type I) som de amerikanske soldater blev udstyret med, var med en lædersål som hurtig viste sig og være ubrugelig når de blev udsat for hårde belastninger og vand. Den modificerede udgave af skoen (type II) var forsynet med et lidt længere skæfte men vigtigst af alt, så havde de en gummisål.

Wool Overcoat, Melton OD

Denne overfrakke var lavet i "Double-Breased" uld med 2 skrå sidelommer foran og et knappet halvbælte på ryggen. Jakken var oprindelig udstyret med messing knapper, disse blev dog pga. materiale mangel erstattet af plastikknapper i 1942.

Selvom den var en yndet beklædningsgenstand blandt de menige i vintermånederne, så var den ikke særlig egnet som kamp beklædning, den var stiv, tætsiddende og tung (særlig når den var våd).

Den manglende brug af frakken hjemme i USA og som følge deraf meget store lagre, gjorde at den for alvor blev udbredt og endog meget populær i efteråret/vinteren 1944/1945 - her blev den hastet til Europa i meget store mængder, for og afhjælpe den akutte mangel på vinterbeklædning ved fronten.

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015