Mid War Uniform

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

"Mid War" Uniform (Enlisted Men)

 

Uniformen som vist til venstre og beskrevet nedenfor blev brugt både før og efter D-Dag, på nær nogle få ændringer og modifikationer var den i brug helt indtil udgangen af 1944.

 

Denne uniform kræver følgende:

 

 • Identification Tag* M-1940 1.
 • M1 Steel Helmet* 2.
 • Cap*, Wool 3.
 • Undershirt, sleeveles, cotton 4.
 • Shirt, Wool (Olive Drab) 5.
 • Jacket, Field M-1941 6.
 • Shoulder Patch 7.
 • Hawersack*, M-1928 8.
 • Wool Blanket*, M-1934 9.
 • Meat Can, M-1942 + Fork, Spoon and Knife M-1926* 10.
 • Entrenching Shovel*, M-1910 11.
 • Bayonet*, M-1905 eller M-1 12.
 • Rifle, M1 Garand* 13.
 • Lightweight Service Gasmask* 14.
 • Cartridge Belt, M-1903* 15.
 • Canteen, M-1910 og Cup, M-1910* 16.
 • Pouch, First Aid, M-1942* 17.
 • Drawers, Cotton Shorts OD 18.
 • Belt, M1937 19.
 • Wool Trousers 20.
 • Leggins, Canvas "Gaitors" M1938 21.
 • Socks, Wool OD 22.
 • Service Shoe, Reverse Upper, Composition Sole 23.
 • Bandoleer, Cotton* 24.
 • Bag, Ammunition M-1* 25.
 • Toilet Roll* 26.
 • Pup Tent, Shelter* 27.

 

Udstyr som ikke blev udleveret til alle eller som var tilvalg:

 

 • Hand Axe, M-1910* 29.
 • Pick Mattock, M-1910* 30.
 • Flashlight, TL-22* 31.
 • Raincoat* 32.
 • Poncho* 33.

 

* = ændring/tilføjelse i forhold til Basis EM uniformen

 

 

Billedet er venligst udlånt, af vore engelske venner fra:

 

1st Infantry Division Reenactment Group

 

Besøg deres hjemmeside på: www.1stinfantrydivision.co.uk

"Mid War" Uniform (Enlisted Men) i enkeltdele:

1. Identification Tag, M-1940 *

Bedrekendt som "Dog Tag" (hundetegn), dette var soldatens identifikationsmærke som indeholdt alle væsentlige oplysninger i form af: Navn, Serienummer, Dato for vaccination, Pårørende, Blodtype og Religion. "Dog Tag´en" var to-delt, den ene del blev begravet sammen med soldaten, den anden del efter endt registrering brugt til markering af gravstedet.

Krigstids hundetegnet er kendetegnet ved et let bukket kant, så det nemt kunne låses fast i prægemaskinen.

I starten af 1943 valgte man dog og sløjfe "pårørende" data på skiltet, da der gik rygter om at tyske sympatisører bosat i USA kom i besiddelse af oplysninger omkring de faldne amerikanske soldater og brugte det som propaganda/chikane overfor pårørende og andre i hjemlandet, det er dog aldrig blevet officielt bekræftet om der var hold i disse rygter.

2. Steel Helmet, M1 *

M1 hjelmen er synonymt med den amerikanske G.I under 2. verdenskrig, den bestod af to dele - en ydre stålpot og en indre "liner" (inderhjelm) som var lavet i plastik eller fiber materiale. Yderhjelmen var forsynet med en hagestrop, indvendig i lineren var der svedbånd og pandestrop.

Da stålpot og liner kunne adskilles, blev der ofte improviseret med stålpotten - den sås ofte brugt som vaskebalje, spand eller som skovl når der skulle graves skyttehuller. Overfalden af stålpotten var belagt med pulveriseret kork og malet med flere lag olivengrøn maling. Den pulveriserede kork skulle mindske risikoen for at solens stråler reflekterede. Desuden ses M1 hjelmen ofte betrukket med et net til fastgørelse af camouflage, for og bryde den karakteristiske form. Der var særligt i de to infanteridivisioner - 1st. og 29th. en tradition for at man håndmalede divisionens insignia (emblem) foran på hjelmen.

3. Cap, Wool M-1941 *

Denne uldhætte, også kaldet "Jeep Cap" eller "Beenie" er nok bedst kendt hovedbeklædningen på Radar O´Riley fra tv-serien M.A.S.H. Det var en tætsiddende uldhætte beregnet til og bære under stålhjelmen i koldt vejr, siderne på hætten kunne slås ned så de dækkede over ørerne.

4. Undershirt, sleeveless (summer) Cotton

Ligesom med underbukserne, så blev hver G.I forsynet med 4 undertrøjer, undertrøjen var ligesom underbukserne i starten af krigen hvide, men blev på grund af den manglende "camouflage" hurtigt udskiftet med den velkendte olivengrønne farve. Både undertrøje og underbukser kan købes i virkelig gode kvaliteter som reproduktioner hos en del forhandlere.

5. Shirt, Wool OD (Olive Drab)

Ligesom med uldbukserne, fik hver G.I udleveret 2 uldskjorter. Skjorten fandtes i to versioner - en "regular" og en "special", forskellen på de to modeller var, at "special" udgaven var forsynet med en såkaldt gas flap bag knapperne på brystet, som skulle beskytte mod giftgas, desuden var skjorten forsynet med knapper på indersiden af kraven, som var beregnet til påsætning af en gashætte. Mange soldater valgte dog og fjerne gas flapperne, så skjorten ikke fyldte så meget under uniformen men også for at skjorten skulle fylde mindre i "bagagen", selvom dette kun havde en ringe effekt.

6. Jacket, Field M-1941

Denne jakke var afløseren for Service Coat´en som oprindelig var tiltænkt som standard infanteri jakken. Jakken blev hurtig utrolig populær blandt de menige soldater, til trods for at den var for varm om sommeren og for kold om vinteren. Jakken blev senere afløst af en modificeret udgave, nemlig M1943 modellen. Til trods for afløseren, var M1941 modellen produceret og indkøbt i så store mængder, at den blev brugt til midten af 1945. Den menige soldat gik ikke særlig meget op i modelbetegnelserne, den blev af dem blot kaldt "Field Jacket".

7. Shoulder Patch

Skuldermærket indikerer den enhed man tilhører, som en hovedregel skal skuldermærket altid på sys en 1/2 tomme (ca. 1,2 cm) fra skuldersyningen. Det var ikke et krav, at skuldermærket var påsat på "overcoat" og skjorte, dog valgte en del soldater og gøre brug skuldermærket på meget af deres overtøj.

8. Haversack M-1928 *

Haversacken var infanteristens "rygsæk" her opbevarede han regnfrakke, rationer, uldtæppe, personlige ejendele m.v. Haversacken blev pga. den noget klodsede facon aldrig rigtig populær blandt infanterister, den fik derfor i 1943 prædikatet "limited standard", hvor den blev afløst af en modificeret udgave. Da den var produceret i mere end 7 millioner eksemplarer forblev den dog i tjeneste indtil 2. verdenskrigs slutning i 1945. På billedet ses den monteret med "Meat Can Pouch", beregnet til soldatens spisebestik, denne "Pouch" blev monteret udvendig på Haversacken og blev holdt på plads ved hjælp af 2 simple stropper.

9. Wool Blanket, M-1934 *

Enlisted Men modtog hver 2 uldtæpper, ved fronten fik man tildelt yderligere 2 tæpper eller en uld sovepose. Soldaten slæbte dog ikke rundt på uldtæpper eller sovepose, det blev i stedet opbevaret og udleveret af Supply Sergeant hvis situationen og omstændighederne ved frontlinjen tillod det.

10. Meat Can, M-1942 + Fork, Spoon and Knife, M-1926 *

Dette var soldatens stadard spisesæt/bestik (nye medlemmer af WW2YANKS bør anskaffe sig et sådant sæt), selv spiseskålen er to-delt og forsynet med en bøjle så det kan låses. Bestiksættet fik hurtigt øgenavnet "Silverware"og bestod af en gaffel, ske og kniv. Oftest smed soldaten alt andet end skeen fra sig, denne var nemlig mest praktisk til dåserationerne. Bestiksættet var forsynet med et hul så de kunne sættes på madskålen.

11. Entrenching Shovel, M-1910 *

Som det fremgår af modelbetegnelse, så var denne feltskovl en opfindelse fra før 1. verdenskrig, skovlen var med et T-håndtag og et effektivt værktøj når der skulle graves skyttehuller, skovlen var udstyret med et D-formet etui, som havde det velkendte bøjlebeslag på bagsiden, som gjorde at det kunne passe i Cartridge Belt eller i Haversacken, begge dele var udstyret med huller til skovlen.

12. Bayonet, M-1905/M-1 *

Alt efter hvad der lige var ved hånden, så blev M-1 eller M-1905 udleveret som standard bajonet til Garand riflen, M1 havde et 10 Inch blad (25,4 cm) mens M-1905 varianten havde et 16 Inch blad (40,6 cm)

13. M1 Garand, .30-06 cal. Rifle *

Opkaldt efter sin designer John C. Garand, var denne riffel en revulotion inden for skudkraft.

M1 Garand var den første riffel, der blev genladt ved gastryk og er derfor semi-automatisk. Dermed blev M1 Garand den første semi-automatiske riffel i verden, der blev udleveret som standard våben til infanterister.

14. Lightweight Service Gasmask *

Denne US Army M3-10A1-6 gasmaske var en modificeret udgave af forgængeren (M2A2), M3 modellen som udmærkede sig ved og være lettere og have en væsentlig bedre udåndingsventilation som forhindre dugdannelse. Masken var standard gasmasken i det amerikanske infanteri og blev udleveret i en olivengrøn canvas taske.

15. Cartridge Belt, M-1903 *

 

Dette bælte var standard ammunitionsbæltet i den amerikanske hær - og kunne, hvis det blev brugt til M1 Garand rummer 10 clips af 8 skud. I bunden var bæltet forsynet med huller, så andet grej og webbing nemt kunne hægtes i. Bæltet blev også brugt som ammunitionsbælte til M-1903 Springfield riflen.

16. Canteen, M-1910 og Cup, M-1910 *

M-1910 Canteen kunne rumme 1 quart (0,95 liter) væske og var oprindelig lavet af aluminium, med et matchende skruelåg i aluminium, for og spare på de dyrbare metalreserver blev den i løbet af krigen produceret i bakkelit, Cup M-1910 var udstyret med en bøjle som kunne låses

17. Pouch, First Aid, M-1942 *

Denne lille taske var soldatens førstehjælps pakke, som bestod af "Woundtablets" og noget bandage. Officielt så skulle denne førstehjælps taske bæres bagerst i ammunitionsbæltet på højre side, det lavede den menige soldat hurtigt om på, de plaserrede den i stedet forrest i bæltet, hvor det var relativt nemt og komme til.

18. Drawers, Cotton Shorts OD

Der blev udleveret 5 par underbukser til hver soldat, i starten af krigen var de hvide men efterhånden som der brug for camouflering af alt (også det på tørresnoren) blev de løbende udskiftet med olivengrønne farve. Der findes reproduktioner i virkelig god kvalitet hos en del forhandlere.

 

19. Belt, M1937

Der blev udleveret 1 bælte til hver soldat, bæltet som er 1.1/4" bredt og med en "Closed Face Buckle" bruges stadig den dag i dag af den amerikanske hær.

 

20. Wool Trousers

Hver soldat blev udstyret med 2 par uldbukser, den mere præcise betegnelse for disse bukser var "18-ounce serge trousers", bukserne havde to side stiklommer samt en lille ur-lomme foran på højre side, desuden var der to baglommer.

Bukserne var ikke lavet i samme kraftige stof som Service Coat´en og var desuden i en noget lysere nuance, de fik pga. den lyse nuance betegnelsen "mustard".

21. Leggins, Canvas "Gaitors" M1938

Leggins blev udleveret til alle soldater, de var lavet af canvas materiale - og var mildest talt upopulære blandt de menige soldater, da det tog forholdsvis lang tid og tage dem på. De blev monteret "over" skoen/støvlen og holdt på plads af en strop som gik under foden. De kunne fås i fire forskellige størrelser (fås stadig i samme størrelser).

Nederst på siden er en vejledning i montering af Leggins

22. Socks, Wool OD

Der var to typer af strømper til fodfolket "infantryman" i den amerikanske hær, uld og bomuld. Hver soldat blev udstyret med 3 par af hver. Der kan købes reproduktioner i en rimelig god kvalitet hos forskellige forhandlere.

23. Service Shoe, Reverse Upper, Composition Sole

Denne støvle var meget identisk med Service Shoe (Type II) dog var læderet i en ru overflade. Sålen var ligesom på Service Shoe lavet af gummi og saftet var i ankelhøjde. Service Shoe vil sagtens kunne bruges som alternativ.

24. Bandoleer, Cotton *

 

Nye ammunitionsforsyninger blev ofte fragtet til frontlinjen i trækasser som indeholdt 25 såkaldte "Bandoleers", en simpel stofstrop med 6 lommer som kunne rumme 6 Garand Clips = 48 skud. Stroppen bar soldaten over skulderen og smed den fra sig i det øjeblik den var tømt.

 

25. Bag, Ammunition M-1 *

Enhver soldat i et Rifle Squad bar en sådan taske (dog ikke B.A.R teams). Tasken var multianvendelig og var derfor et yndet stykke grej blandt de menige soldater. Tasken kunne bla. rumme: 5 Rifle Grenades, 11 håndgranater (i deres oprindelige pap rør) eller 250 skuds ammunition til M1 Garand.

26. Toilet Roll *

Dette var soldatens toilet taske, indeholdende barber grej, sæbe, spejl, tandbørste og tandpasta. Den var typisk fremstillet i noget plastik betrukket canvas.

27. Pup Tent, Shelter *

 

Denne form for telt, har været standard "husly" for den amerikanske soldat siden 1860´erne - teltets oprindelse kan føres tilbage til den amerikanske borgerkrig. Teltet består af to halvdele som knappes sammen. Og er udtænkt som ly for 2 soldater.

De første varianter af teltet som blev brugt under 2. verdenskrig, var åbne foran. I slutningen af 1942 indførte med den lukkede version.

Udstyr som ikke blev udleveret til alle eller som var tilvalg:

28. Hand Axe, M-1910 *

Denne håndøkse blev udleveret til hver tiende menig istedet for M-1910 skovlen. Det er dog ikke muligt og sige noget om hvem der bar den i en deling. Øksen blev også udleveret til medics som primært brugte den til og fælde små træer og kappe små grene som blev brugt til bivuaker og læ over skyttehuller, sårede soldater etc.

Ved fronten gjorde langt de fleste soldater dog brug af skovlen, selvom det skarpe øje - på billeder vil kunne spotte soldater udstyret med øksen.

 

29. Pick Mattock, M-1910 *

Denne lille "hånd hakke" blev også udleveret til den menige soldat i stedet for M-1910 skvlen. I et Rifle Company (typisk 186 mand og 6 officerer) ville der således være ca. 35 "Pick Mattock´s" blandt de menige soldater. I modsætning til skovlen, blev en meget stor del af hakken udskiftet med den nyudviklede skovl, M-1943 som kunne "knækkes" ved bladet og dermed låses og anvendes som en hakke.

30. Flashlight, TL-22 *

Selvom mange nok vil tro, at lygten var en del af soldatens standard udstyr, så var det langt fra sådan det forholdt sig i virkeligheden. Lygten var ligesom compass, ur og fløjte oprindelig forbeholdt officerer og NCO´er.

I et Rifle Company på 192 mand var det således kun de 28 som var den heldige ejer af en lygte.

31. Raincoat *

 

Regnfrakken hørte til standard infanteri udrustningen i den amerikanske hær. I 1938 var den gummibelagte stofregnfrakke standard modellen, den blev senere afløst af en syntetisk variant som var udviklet i samarbejde med Goodrich Co. Frakken var forsynet med 5 knapper og 2 lommer foran. Efterhånden som krigen skred frem, blev regnfrakken erstattet af ponchoen, som ikke var så dyr i og fremstille. Regnfrakken forblev dog i tjeneste krigen ud.

32. Ponchoen *

 

Ponchoen så for alvor dagens lys i 1942, hvor den efterhånden afløste regnfrakken. Inden da havde ponchoen været i brug hos USMC. Ponchoen var fremstillet i et syntetisk harpiksbelagt materiale, nok var den billegere og fremstille end regnfrakken, men ponchoens forholdsvis tunge vægt gjorde at den aldrig blev rigtig populær blandt de menige soldater.

 

 

 

 

 

 

* = ændring/tilføjelse i forhold til Basis EM uniformen

Brugsanvisning i korrekt anvendelse af M-1938 Leggings (Gamacher)

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015