HÅND- OG RØGGRANATER

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

Hånd- og Røggranater

Mk. II Håndgranat "Pineapple"

 

MK2 Pineapple (Ananas) granaten, med henvisning til faconen og rillerne i jernkroppen er en af de mest berømte og anerkendte håndgranater. Den blev udviklet i 1918 kort tid før 1. verdenskrigs slutning.

Effektiviteten på den var baseret på de skarpe fragmenter, der fløj ud i en radius på ca. 10 meter frem for trykbølgen. I kernen af granaten var sprænstoffet af typem TNT. De første modeller, fra før 1942 var malet gule på skallen og havde en bly-plumpe i bunden. Efter 1942 blev de malet olivengrønne med en gul markering på toppen.

Faktablad for Mk. II Grenade

 

Vægt: 595 gram.

Højde: 11,1 cm.

Diameter: 5,9 cm.

Tændsats: 5 sek. forsinkelse

Sprængstof: TNT (2 oz. eller 56,7 gram)

Produceret: 1918-1960´erne

Antal: ???

Pris: ???

Mk. III A1 - Offensive Grenade

 

De første versioner af denne håndgranat blev udviklet i Marts 1918. Granaten var primært udviklet til og ryde skytte- og løbegrave under 1. verdenskrig uden nævneværdig fragmentation som kunne skade brugeren eller "venligtsindede" styrker i umiddelbar nærhed.

Mk. III granaten var med sin vægt på ca. 300 gram noget lettere end Mk. II varianten. Mk. III granaten var lavet i vandfast lamineret paprør, bund og top var af metal og granaten var udstyret med en M6A3 tændsats med 5 sekunders forsinkelse. (Granat og tændsats blev af sikkerhedshensyn altid sendt hver for sig).

Mk. III granaten var alrid sort og forsynet med et gult bånd med påskriften: GRENADE HAND - OFFENSIVE Mk. III A1

Faktablad for Mk. III Offensive Grenade

 

Vægt: 305 gram

Højde: 13,5 cm.

Diameter: 5,1 cm.

Tændsats: 5 sek. forsinkelse

Sprængstof: TNT (7 oz. eller 198,4 gram)

Produceret: 1918-???

Antal: Over 5,7 millioner eksemplarer

Pris: ???

M18 Smoke Grenade

 

M18 er en kemisk røggranat og var fysisk af samme størrelse som Mk. III Offensive Grenade, dog var selve granatkroppen lavet i metal. Huset var ligesom alle andre kemiske anordninger malet i en blågrå farve med gul påskrift, toppen af granaten var i samme farve som indholdet. M18 Smoke Grenades brændetid var på 1 minut og blev udelukkende brugt til signalgivning. M18 kunne fås i favrverne: Gul, Rød, Orange, Blå, Grøn, sort og Lilla. M18 granaten var forsynet med en M200A1 tændsats.

M15 "WP" Smoke Grenade

 

M15 var en White Phosphorus Smoke Grenade (Hvid Fosfor)som meget hurtig fik kælenavnet Willie Pete (WP) for White Phosphorus. M15 blev udelukkende brugt til signalering og den var lavet i metalhus hvor bunden og toppen var afrundet, desuden var toppen forsynet med en hvid farve som indikerede at indholdet var hvidt. Denne granat var i modsætning til M18 versionen forsynet med M6A3 tændsats med en 5 sekunders forsinkelse.

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015