MINER

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

Miner

"Hawkins Mine" - Grenade, Anti Tank, No. 75

 

Grenade, Hand, Anti-tank, No. 75 som den officielle betgenelse var, men nok bedre kendt som Hawkins Grenade eller Hawkins Mine og var oprindelig en britisk opfindelse. Hawkins minen var en af flere granater og miner som blev udviklet og brugt af British Army og Home Guard efter evakueringen af de britiske ekspeditionsstyrker ved Dunkerque i slutningen af maj og starten af juni 1940. Hawkins Mine No. 75 blev designet og udviklet i 1942 som en afløser for de to tidligere versioner No. 73 og No. 74.

Minen havde en rektangulær form og målte 15 cm i længden og 7,5 cm i tykkelsen (inkl. trykplade) og vejende 2,2 lb (ca. 1,02 kilo). Minen blev placeret med trykpladen op i mod overflden/toppen, når et køretøj kørte hen over minen og påvirkede trykpladen blev tændsatsen aktiveret. I den ene ende var minen udstyret med et gevindhul for montering af en traditionel tændsats, som de typer der bl.a. var anvendt i håndgranater, denne funktion gjorde at granaten/minen kunne aktiveres manuelt.

Faktablad for No. 75 "Hawkins Mine"

 

Længde: 15 cm.

Tykkelse: 7,5 cm.

Tændsats: Crush Igniter eller 5 sek. forsinkelse

Vægt: 1,02 kilo

Sprængstof: TNT (450 gram)

Produceret: 1942-???

Antal: ca. 190.000 eksemplarer

Pris: ???

"Gammon Bomb" - No. 82 Grenade

 

Oprindelig en britisk opfindelse - designet af Capt. R. S. Gammon fra 1. Parachute Regiment og udset som erstatning for, den for brugeren ofte livsfarlige "Sticky Bomb". Den var meget simpel i sin opbygning: granaten/minen bestod af en sort stofpose som var limet til en metaltop som så igen var forsynet med et ret simpelt skruelåg som skjulte tændsatsen, en såkaldt "Always Fuze".

I modsætning til konventionelle granater/miner var Gammon granaten ret så fleksibel, skulle den bruges som Anti Personel mine, brugte man en forholdsvis lille mængde plastisk sprængstof (Composition C) sammen med granatfragmenter eller andre små metal genstande hvis sådanne var tilgængelige. Blev granaten derimod brugt mod pansrede køretøjer eller andre pansrede mål, blev posen fyldt helt op med sprængstof, hvilket gjorde den til en usædvanelig kraftig granat, som kunne kastes sikkert fra et skjul.

Gammon graten var meget enkel i brug, var sprængladningen fyldt i stofposen, blev skruelåget fjernet. Herefter blev tændsatsen, som var viklet ind i hvid/sølvfarvet lærredatape synlig, denne tape havde et lille stykke blylod monteret i enden. Når denne tape var fjernet var tændsatsen aktiveret - valgte man i stedet og kaste granaten ville vægten fra blyloddet på tapen automatisk aktivere tændsatsen.

Faktablad for Gammon Grenade

 

Vægt: 340 gram (tom)

Sprængladning: Plastisk - typis "Composition C"

Srængstof: Variabel - op til 1 kilo.

Tændsats: Always Fuze

Produceret: Maj 1943-1945

Antal: ca. 45.000 eksemplarer

Pris: ???

M1A1 Anti Tank Mine

 

M1A1 Anti Tank Mine var den mest udbredte af de amerikanske anti tank miner. Minen var et cirkulært stålhus på 20,5 centimeter i diameter, påsat en trykplade i toppen, trykpladen var formet som et kryds for og stabilisere den.

Faktablad for M1A1 Anti Tank Mine

 

Diameter: 20,5 cm.

Højde: 7,5 cm.

Vægt: 4,9 kilo

Sprængstof: TNT (2,75 kg)

Udløsningseffekt: 225 kilo på toppen

Produceret: ???

Pris: ???

M6A1 Anti Tank Mine

 

M6A1 var ikke kun den tungeste men også den kraftigeste anti tank mine anvendt af den amerikanske hær under 2. verdenskrig. M6A1 minen er ligesom M1A1 versionen fremstillet i et cirkulært stålhus, hvor den midderste del er selve trykpladen.

Faktablad for M6A1 Anti Tank Mine

 

Diameter: 33,3 cm.

Højde:8,3 cm.

Vægt: 9,9 kilo

Sprængstof: TNT (4,45 kg)

Udløsningseffekt: 340 kilo på toppen

Produceret: ???

Pris: ???

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015