TUNGE STØTTEVÅBEN

WW2YANKS.DK

Danish Living History Association

Tunge Støttevåben

M2 - 60 MM Mortar

Morteren var infanteriets eget artilleri. Den skulle på kort varsel indsættes på kommandørens ordre.

60 mm (2,36 Inch) morter blev udviklet for at give infanteriet et letvægtsvåben, der var mandbåret og simpelt og betjene. Det skulle kunne give inddirekte ildstøtte for mindre enheder (delinger og kompagni størrelse). Med indførelsen af 60 mm morter fik man fyldt et hul mellem håndgranaten og 81 mm artilleri morteren.

Ved US Army havde man typisk en morter sektion tilknyttet hvert infanteri kompagni.

M2 - 60 mm morter var den første af sin slags, og blev brugt under 2. verdenskrig. Sidenhen blev den efterfulgt af modellerne M19 og M223.

Faktablad for M2 60mm Mortar

 

Vægt: 19,05 kilo

Løbs længde: 72,6 cm.

Kaliber: 60 mm.

Mundingshastighed: 158 m/sek.

Effektiv skudafstand: 1815 meter

Magasin: 1 granat i røret af gangen

Skudhastighed: 18 skud/min.

Produceret: 1940-??

Antal: over 60.000 eksemplarer

Pris: ???

M1 - 81 MM Mortar

M1 - 81 mm Mortar var den næst kraftigstigste morter som den amerikanske hær gjorde brug af under 2. verdenskrig (kun over gået af M2 - 107 mm Mortar). M1 - 81 mm Mortar var baseret på den franske "Brandt" Mortar og blev udelukkende kun brugt af infanterienheder. M1 - 81 mm var i brug i den amerikanske hær indtil 1950 hvor den blev udfaset.

Faktablad for M1 81mm Mortar

 

Vægt: 62 kilo (total)

Løbs længde: 119 cm.

Kaliber: 81 mm.

Mundingshastighed: 210 m/sek.

Effektiv skudafstand: 3000 meter

Magasin: 1 granat i røret af gangen

Skudhastighed: 18 skud/min.

Produceret: 1940-1948

Antal: over 42.000 eksemplarer

Pris: ???

 

M1 Bazooka

Bazooka er det mest kendte navn for denne rekylfri "anti tank rocket launcher", bland de amerikanske soldater ofte kaldet "Stovepibe". Bazookan blev introduceret i november 1942 i forbindelse med Operation Torch (den allierede landgang i Nordafrika).

Den havde i starten en meget ringe effekt da det personel som var udset til og skulle bruge Bazookaen ganske enkelt manglede en grundlæggende uddannelse i brugen af den. Derforgjorde den ingen nævneværdig forskel i kampen om Nordafrika.

Desværre så lykkedes det for tyske soldater og få fingrene i et par stykker, dermed havde tyskerne nu den fordel af de kendte til Bazookaens kraft og dermed havde de meget nemt ved og finde en passende pansring på deres tanks, dette bevirkede at Bazookaen i meget lang tid kun havde en meget ringe effekt på det tyske panser.

En amerikansk general som besøgte den Tunesiske front, spurgte de tilstedeværende soldater om den havde haft nogen effekt, det lykkedes ikke generalen og finde en enkelt soldat der kunne fortælle at dette våben havde stoppet bare én af fjendens tanks.

Den første målbare succes kan raporteres fra Sicilien, her ved man med sikkerhed at den stoppede 4 tyske medium tanks og en Tiger 1 kampvogn. Men at Bazookaen var i stand til og stoppe de tyske tanks havde man fundet ud af, bl.a så var toppen af kampvognen eftest kun ringe pansret. En anden ting var, at de tyske tanks oftest havde en ringe pansring i bunden i nogle tilfælde overhovedet ingen pansring, derfor ventede skytterne til de kørte over en høj eller en grav hvor bunden oftest var blottet.

Man døjede dog med at skytten skulle op og sidde for og affyre den, samt at den lavede et kraftigt røgslør, der afslørrede skytterne. Så Bazookaen fik hurtigt øgenavnet "Medal of Honor work", hvis man fik ordre på og betjene den.

Efterhånden som krigen skred frem fik Bazookaen større og større succes og efter krigen gik General Dwight D. Eisenhower endda så langt, at han udråbte den til en af de ting de 4 ting som afgjorde 2. verdenskrig: Atombomben, Jeepen, Bazookaen og C-47 Skytrain.

Faktablad for M1 Bazooka

 

Vægt: 6,01 kilo

Løbs længde: 139 cm.

Kaliber: 60 mm.

Mundingshastighed: 82 m/sek.

Effektiv skudafstand: 274 meter (men oftetst brugt på ud til 100 meter)

Magasin: 1 granat i røret af gangen.

Produceret: 1942-1963

Antal: ca. 475.000 eksemplarer

Pris: ???

Copyright (C) Hans Martin Nielsen - 2015